对抗缺铁性贫血的好帮手

A Food Guide to Combating IDA

缺铁性贫血 (IDA) 是全球最普遍的贫血症,对人类的健康有重大影响。12关于调整膳食模式以优化铁质摄入量的建议:3

Minum teh atau kopi
Minum jus buah seperti jus oren dan masukkan sumber vitamin C seperti ubi kayu, tomato atau lobak merah
Susu dan hasil tenusu seperti keju tidak patut diambil ketika makan tetapi patut diambil sebagai snek antara waktu makan.
Makanan yang mengandungi perencat patut diambil dengan makanan rendah kandungan zat besi. Sebagai contoh, makan roti dengan teh atau produk susu. Ini memastikan pengambilan kalsium tidak terjejas dan nutrisi zat besi juga dikekalkan ketika waktu makan yang lain.
1
进餐后一至两小时才喝茶或咖啡。
2
用餐时喝橙汁等果汁,或添加其他维生素 C来源,如木薯、番茄或胡萝卜。
3
牛奶和乳制品如奶酪,不应在用餐时食用, 而应作为两餐之间的小吃。
4
含有铁质抑制物的食物应与铁质含量低的食物一起食用.。例如吃面包搭配茶或奶制品。这样可以确保钙的摄入不受影响,并且在其他用餐时间也能维持铁的营养。

此外,使用铁锅烹饪会增加食物的铁含量。32

建议的孕妇铁质补充品。
若症状持续,请咨询医生。

资料来源:

1. Miller JL. 缺铁性贫血:一种常见且可治愈的疾病。Cold Spring Harb Perspect Med. 2013;3(7):a011866. doi:10.1101/cshperspect.a011866.

2. 缺铁性贫血。评估、预防和控制。项目管理人指南。世界卫生组织;2001 年。

3. de Silva Lopes K, Takemoto Y, Garcia-Casal MN, Ota E. 预防和控制贫血的营养干预。doi:10.1002/14651858.CD013092.

4. Lynch DR. 钙对铁质吸收的影响。Nutr Res Rev. 2000;13(2):141–158. doi:10.1079/095442200108729043.

5. Teucher B, Olivares M, Cori H. 铁质吸收增强剂:抗坏血酸和其他有机酸。Int J Vitam Nutr Res Int Zeitschrift fur Vitamin – und Ernahrungsforschung J Int Vitaminol Nutr. 2004;74(6):403–419. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403.

相关文章

K.K.L.I.U.: 0472/2022 (exp: 31 December 2024)

MAL2227683   21 MARCH 2022